Aanraking is helend
Aanraking is de meest pure en natuurlijke vorm van contact. Het is ontspannend, geeft een prettig gevoel en brengt je in contact met jezelf. In het lichaam liggen allerlei gevoelservaringen en herinneringen opgeslagen. Door aanraking wordt je je daar bewust van. En massage stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam.
Holistische benadering
Holos betekent ‘geheel’. Elk mens bestaat uit meerdere delen die samen één geheel vormen. Je bent zoveel meer dan alleen je denken: je hebt ook een fysieke, een emotionele en een spirituele kant. Je hebt wellicht een gezin, werk, familie en vrienden, en je maakt deel uit van een bepaalde cultuur. Al deze onderdelen werken samen en beïnvloeden elkaar, ze maken jou tot wie je bent. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het geen zin heeft om een lichamelijke klacht te behandelen zonder aandacht te besteden aan de emoties, herinneringen of gedachten die daarbij een rol spelen. Als de balans verstoord is, kan massagetherapie helpen om de verschillende delen meer in evenwicht te brengen, om weer ‘heel’ te worden.
Niet oordelen
Vaak verzetten we ons onbewust tegen een vervelend gevoel. Als je bijvoorbeeld op de fiets zit en het koud hebt, trek je onbewust je schouders op, terwijl dat niet echt helpt. Als je de kou kunt laten voor wat het is en je weerstand los kunt laten, levert dat veel minder spanning op. Als je je ergens tegen verzet, wordt het in de praktijk meestal juist erger, je raakt er als het ware in verstrikt. Het helpt om het vervelende gevoel juist onder ogen te zien en te ervaren wat het met je doet, door waar te nemen wat er gebeurt zonder te oordelen of vervelende dingen te willen wegnemen of veranderen. Dat werkt verzachtend en geeft ruimte voor verandering.
Spanningsklachten, stress en burn-out
De nadruk ligt tegenwoordig vaak op het denken. En we móeten zo veel en worden vaak geleefd door wat anderen van ons willen. Er blijft weinig tijd over om bij jezelf te zijn, waardoor we makkelijk vergeten wat ons lichaam ons te zeggen heeft.
Als je veel stress ervaart, blijf je eigenlijk altijd ‘aan’ staan. Je gaat steeds maar door om te proberen alles gedaan te krijgen. En áls je dan eens rust neemt, krijg je klachten. Wat dan weer maakt dat je toch maar doorgaat, omdat je je dan in elk geval weer wat beter voelt.
Als je negatieve gevoelens zoals stress langere tijd blijft wegduwen, zal je lichaam gaan protesteren. Het helpt om die gevoelens te gaan toelaten. Dat kan in het begin ook angst oproepen: angst voor de gevoelens zelf en angst dat alles juist erger wordt als je er naar gaat kijken. Toch is dit de enige manier om de vicieuze cirkel te doorbreken. Wacht niet tot je lijf er echt helemaal mee stopt – een burn-out -, want dan duurt het echt heel lang voor je je weer beter gaat voelen.
